Fotoinspiration

Vitbalans

I allt ljus finns en färg. Ett rum som är upplyst av glödlampor har ett mer gulaktigt "varmt" sken än vad dagsljuset ute har, som är mer blåaktigt "kallt" i sin färgton. Många gånger tänker vi inte på denna färgskillnad, vårt öga uppfattar en vit yta som vit både i dagsljus ute och i ljuset från en glödlampa inomhus.

Vid fotografering är det dock viktigt att tänka på vitbalansen (färgtonen) för att få rätt känsla i bilden.

Bilderna nedan visar två olika inställningar av vitbalans på en och samma bild. Den översta bilden är tagen med automatisk vitbalans inställd i kameran och är därefter inte förändrad. På den andra bilden har vi ändrat vitbalansen till en varmare ton i efterbehandlingen på datorn. Detta var möjligt på grund av att vi fotograferade i råformat.

vitbalans-1.jpg

vitbalans-2.jpg

Lägg märke till att den nedre bilden har en varmare färgton. Det är en smaksak vilken färgton man vill ha i sin bild, men vi tycker att vitbalansen är en värdefull inställning som betyder mycket för totalkänslan i bilden.

Färgtemperatur

Ljusets färgton kallas för färgtemperatur och mäts i Kelvingrader.

Stearinljus har ett mycket varmt (gult) ljus på cirka 2000 Kelvingrader. En vanlig glödlampa har en färgtemperatur på ungefär 3500 Kelvingrader. Slutligen har dagsljuset utomhus på sommaren cirka 6000 Kelvingrader och har ett kallt (blått) ljus.

Fotoutställning

Det var det sista avsnittet i vår fotokurs.

Välkommen att ta del av vår fotoutställning där runt 15 fotografer delar med sig av sina favoriter bland de egna samlingarna.