Fotoinspiration

Råformat

På den digitala systemkameran kan man ställa in önskad bildkvalitet och önskad bildstorlek.

Alternativen på vår Nikon D90 är:

Bildkvalitet
RAW
JPEG hög
JPEG normal (standard)
JPEG låg
RAW + JPEG hög
RAW + JPEG normal
RAW + JPEG låg

Bildstorlek
L (standard)
M
S

JPEG är det vanliga filformatet för fotografier och kan exempelvis läggas in direkt i en broschyr eller på en hemsida (dock behöver bildstorleken förminskas först).

RAW intressant vid bildbehandling i datorn

Om du är intresserad av bildbehandling efter att du tagit bilderna och fört över dem till din dator så kan det vara intressant att använda RAW som bildkvalitet. På Nikon-kameror kommer filerna då få filändelsen .nef.

I råformatet lagras ännu mer information i varje bild, vilket innebär att du kan göra inställningar i efterhand på datorn.

Själva använder vi oftast råformat när vi fotograferar.

Vitbalans

Vitbalansen anser vi är bättre att finjustera i efterhand, när du tittar på bilden på datorn. Du kan då använda inställningen automatisk vitbalans hela tiden på kameran och behöver inte tänka på det vid fotograferingen.

Om du har fotograferat i råformat är detta möjligt. Det är en av de stora vinsterna med råformatet. Ingen kvalitet går förlorad när man ställer in vitbalansen i efterhand.

Exponeringskompensation

Även exponeringskompensation kan göras i efterhand. Dock är det allra bäst att göra exponeringskompensationen direkt vid tagningen på kameran, så långt man kan. Då får man den allra bästa kvaliteten vad gäller ljus.

Dock kan man även i efterhand exponeringskompensera med gott resultat när man använder råformatet. Det blir avsevärt bättre resultat jämfört med att ljusa upp eller mörka ner en bild som är lagrad som JPEG.

Det kan också vara svårt att se tydligt vid tagningen om bilden blir korrekt exponerad.

Till nästa avsnitt: Vitbalans