Fotoinspiration

P-programmet

P står för programautomatik. P-programmet är ett automatiskt läge där kameran ställer in både slutartid och bländare för bästa möjliga exponering. Däremot har du möjlighet att ändra viktiga inställningar för ljus (exponeringskompensation) och färg (vitbalans). Blixten används endast när du själv väljer att aktivera den. Dessutom har du möjlighet att ställa in önskat ISO-tal.

P-programmet passar 9 gånger av 10

P-programmet är utan tvekan det program som används oftast av de flesta, även av erfarna fotografer. Om du inte har några speciella önskemål angående skärpedjup eller rörelseoskärpa för den bild du ska ta, så passar P-programmet utmärkt.

Använd P-programmet så här

Här kommer tips om hur du kan gå tillväga när du tar en bild med P-programmet.

1 Komponera bilden
Välj motiv, egen position i förhållande till motivet samt eventuell inzooming.

2 Fokusera
Tryck ner avtryckaren till hälften. Nu mäter kameran ljuset. Kontrollera vilken slutartid kameran väljer. Om den är långsammare än 1/60 så bör du höja ISO-värdet (om du inte har stativ och motivet är stillastående).

3 Ta bilden och utvärdera
Tryck ner avtryckaren helt. Titta på bilden och gärna även på histogrammet och ta ställning till om du tycker bilden blev för mörk eller för ljus. Ändra i så fall värdet på exponeringskompensationen uppåt eller nedåt och ta en ny bild. Upprepa tills bilden är bra exponerad.

Om du inte fotograferar i råformat så kan du även fundera över om vitbalansen är som du vill ha den, och i annat fall ändra den. Med råformat justeras vitbalans med fördel efteråt på datorn.

Till nästa avsnitt: A-programmet