Den andra lektionen är en introduktion till att fotografera i raw-format samt en rundvandring i programmet Camera Raw.
Två stora fördelar med att fotografera i formatet raw är större möjlighet till bra bildkvalitet samt tillgång till bra och smidiga verktyg för just fotografen.
Raw-bilden är originalinformationen som fastnar på sensorn. Den innehåller mer information och därmed fler möjligheter jämfört med en jpg-bild, där du är hänvisad till den tolkning av originalinformationen som kameran har gjort. Den oanvända informationen från originalet har kameran slängt bort.
I formatet raw är det i stället du som fotograf som har möjlighet att tolka den ursprungliga bildinformationen medan mycket grundmaterial fortfarande finns kvar, och därmed stora möjligheter att tolka bilden på ditt personliga sätt vad gäller ljus, färger med mera.
Ofta är bildbehandlingen av en raw-bild i programmet Camera Raw överlägsen den bildbehandling som kan göras av en jpg-bild i Photoshop. Det gäller inte minst regleringen av ljuset i bilden, med möjlighet att lyfta fram detaljer i de ljusaste eller mörkaste delarna som annars riskerat att gå förlorade.
Camera Raw öppnar bilden enligt sin egen första tolkning, som medvetet är lite återhållsam för att ge utrymme till dig som fotograf.
De fördelar som lektionen lyfter fram med programmet Camera Raw är:
- Alla reglage finns lättåtkomliga på ett ställe i programmet
- De vanliga justeringarna görs med enkla reglage
- Alla moment i bildbehandlingen kan göras i valfri ordning
- Programmet gör det lätt att experimentera
- Möjlighet att behandla en hel serie bilder på samma sätt
I Camera Raw ångrar du den senaste justeringen med Ctr+Z (precis som i Photoshop). Om du håller ner Alt-tangenten ändras knappen "Cancel" till "Reset". Preview visar alla justeringar som är gjorda på den aktuella fliken.
En suverän funktionalitet i Camera Raw gör att du alltid har kvar all ursprungsinformation. När du är klar med din bildredigering klickar du på "Done". Nästa gång du öppnar bilden ser du din senaste version och reglagen finns precis som du lämnade dem. Det är klokt att spara bilderna på detta sätt och inte som jpg förrän du verkligen har en slutversion som du vill använda.
Uppgiften efter lektionen var att medvetet fotografera en för ljus himmel (1 exponeringssteg för ljus) i både jpg och raw, för att sedan justera båda bilderna och därmed visa att justeringsmöjligheten är större för formatet raw än för jpg.
Här är min bild. Den översta är original-bilden som är tagen med både raw och jpg samtidigt på kameran. Bild 2 visar den redigerade jpg-bilden, där det var svårt att få de ljusaste partierna i himmelen mörkare. Bild 3 visar den redigerade raw-bilden, där en justeringen av himlen har gått att göra betydligt bättre, men inte helt. Detaljer har tagits fram i den ljusa delen av himlen, som i originalet inte syntes på grund av den ljusa exponeringen. Dock har vissa detaljer gått förlorade även här, vilket visar att det bästa hade varit att exponera korrekt från början.