Fotoinspiration

Ljus

Vilken fantastiskt spännande lektion! I bildbehandlingen kommer man i kontakt med diverse ord som contrast, brightness, clarity, vibrance, fill light med mera. Delvis har jag förstått dessa ord tidigare, men ändå egentligen inte. I den här lektionen fick jag allt förklarat metodiskt och tydligt och ... lärde mig MASSOR! Ljusets betydelse i en bild går ju knappast att underskatta. Och tänk vad mycket man kan göra. Nu gäller det att smälta allt, att öva och öva igen så att kunskapen sätter sig i ryggmärgen mer och mer.

En bild tagen i motljus kan bli mycket mörk i delar av bilden. Med "Fill light" kan man enkelt lyfta fram detaljer som försvunnit i mörker. På liknande sätt fast tvärtom kan man med "Recovery" rädda ett för ljust foto där delar av bilden frätt ut och blivit helt vitt utan detaljer.

Fotograferar man i Raw finns mer information kvar under ytan i bilden och betydligt mer går att justera i efterhand. Men även med jpg-bilder går att göra en hel del.

Lite snabbt om olika begrepp och vad de innebär i bildbehandlingen.

Det är spännande att upptäcka vilka stora möjligheter Camera Raw innehåller. Mycket av det som kan göras i Photoshop kan göras ännu mer smidigt, enkelt och flexibelt i Adobe Camera Raw. Exemplen nedan syftar framför allt på de olika reglagen i Camera Raw (även om i princip samma saker kan göras även i Photoshop naturligtvis).

Exposure - Exponering

Exposure jobbar med allt ljuset i en bild, både skuggor (mörka partier), mellantoner och hödagrar (ljusa partier).

Dessutom finns hjälp att hålla koll på att högdagrarna (det ljusaste i bilden) inte blir så ljust så att det blir utfrätt (helt vitt utan detaljer). Denna hjälp kallas för klippvarning. Antingen kan man klicka på den lilla triangeln uppe till höger om histogrammet eller så kan man hålla Alt-tangenten nedtryckt samtidigt som man drar i reglaget.

Recovery - Återställning

Om en bild är så ljus att högdagrarna fräter ut så kan man minska Exposure. Ett annat alternativ är att använda sig av "Recovery" som mörkar ner endast de ljusaste delarna av bilden. Kanske vill du inte mörka ner hela bilden bara för att några delar av bilden blivit utfrätta. Med hjälp av Recovery kan du då mörka ner endast högdagrarna.

Fill light - Fyllnadsljus

Fill light gör det mörkaste i bilden ljusare. På så sätt kan du lyfta fram detaljer i skuggorna. Tänk dig exempelvis några trädstammar som ser alldeles svarta ut på bilden, om du vill se lite detaljer i stammarna kan du då öka Fill light.

Foton tagna i motljus kan få partier som är mörkare än vad man önskar. Här kan Fill light vara användbart.

Blacks - Svärta

Blacks gör det mörka i bilden ännu mörkare (svartare).

Blacks får också ofta konsekvensen att mättnaden i färgerna ökar. På så sätt kan Blacks vara användbart för ett fotografi som känns lite urvattnat.

Brightness - Intensitet

Brightness jobbar med mellantonerna i en bild. Du kan alltså ljusa upp eller mörka ner det mesta i bilden, dock påverkas inte det som är allra ljusast respektive allra mörkast.

Contrast - kontrast

Att öka konstrasten i en bild innebär att göra det mörka mörkare och det ljusa ljusare.

Clarity - Klarhet

Man skulle kunna säga att Clarity ökar stunsen i en bild. Det ökar kontrasten i mellantonerna genom att göra skarver tydligare. Mellan mörka ytor ljusas skarven ned och mellan ljusa ytor mörkas skarven upp, på så sätt förstärks skillnaderna.

I lektionen nämns "Clarity-sjukan", där det på sista tiden blivit mycket populärt med denna effekt. Exempelvis i mäklarbilder och katastrofbilder.

Scott Kelby skriver i sin bok "Photoshop CS5 för digitalfotografer" att han personligen brukar ge nästan varje bild mellan +25 och +50 i Clarity. En stadsvy eller ett landskap med mycket detaljer kan få upp till +75. Dock skriver han att mjukare motiv som exempelvis porträtt av barn ger han ingen Clarity alls. För att softa hud kan man till och med ge Clarity ett negativt värde (mindre än 0), vilket ger en mjukare effekt.

Vibrance - Lyster

Vibrance ökar de färger som är minst intensiva i bilden mest och undviker att påverka hudtoner.

Saturation - Mättnad

Saturation är mättnaden i färgerna. Drar man ner Saturation ända till noll blir bilden svartvit.

Exempel

Slutligen ett exempel på hur man kan efterbehandla en bild ljusmässigt för att lyfta fram önskade delar. Fotografiet är taget med en vanlig digital kompaktkamera, det översta är original och det nedersta är den redigerade varianten.

uthus-original.jpg

uthus-redigerad.jpg