Fotoinspiration

Presentation

Vid bildbehandling finns det en skillnad i om en bild ska visas på skärm eller tryckas på papper.

Upplösning - ppi

I bildbehandlingsprogrammens dialogrutor för bildstorlek finns ett fält för upplösning som mäts i enheten ppi (pixels per inch - pixlar per tum).

För skärm spelar detta värde ingen roll alls.

Vid utskrift på papper har det relevans då det talar om hur många pixlar som kommer skrivas ut per tum. Ju högre upplösning ju mer detaljrik kommer bilden bli.

Redan vid 180 ppi går det inte för ögat att uppfatta enskilda pixlar utan kvaliteten på utskriften blir bra. Ett vanligt värde för både fotolab och den egna bläckstråleskrivaren är lite högre än så, nämligen 240 ppi. En utskrift i 240 ppi blir utmärkt. Ibland kan även högre värden användas.

Om du vill skriva ut en bild i en viss storlek, exempelvis 10x15 cm, kan du lämpligen redan i Camera Raw beskära den till exakt detta mått. Det gör du genom att hålla ner musknappen över beskärningsverktyget i överkanten och sedan dra musen ned till alternativet "Custom". Välj där "cm" i listboxen och ange önskade mått.

Dock får du här ingen varning om du väljer en större pappersstorlek än vad bilden tillåter för tillräcklig kvalitet. Är du osäker kan du i så fall hellre öppna bilden i Photoshop och där välja dialogrutan för bildstorlek. Om du väljer 240 ppi och ser till att "Resample image" är urkryssat så ser du största möjliga storlek i cm. (Resample image behöver vara ikryssat endast om du vill ändra pixelstorleken i en bild för att - oftast - förminska den.)

Allra längst ner i Camera Raw står information om färgrymd och upplösning. Du kan klicka på den informationen för att ändra den. Vid utskrift på papper är 240 ppi då alltså ett bra val här.

Tumregel för upplösning

Om man undrar vilken pappersstorlek en bild räcker till så är en bra tumregel att dela antalet pixlar med 100 för att få fram ett mått i cm som ger utmärkt kvalitet. Om en bild exempelvis är 3000 x 2500 px och du ska skriva ut den i 240 ppi så är maxstorleken cirka 30 x 25 cm för att få absolut högsta kvalitet.

En större bild betraktas dock oftast på avstånd och kan egentligen skrivas ut i en lägre upplösning än 240 ppi och fortfarande upplevas som tillräckligt bra kvalitet. En bild som i 240 ppi blir utmärkt i A3 kommer bli bra på en husvägg också trots betydligt lägre ppi.

Färgrymd

Tänk dig att du har tillgång till 7 färgkritor i blå nyanser och du får inte ha fler kritor än så. Du kan då välja att ha 7 färgkritor i en vid färgrymd och går från mörkaste till ljusaste blått och därmed har stor skillnad mellan olika nyanser. Alternativt kan du välja 7 nyanser i en snävare färgrymd där nyanserna ligger närmare varandra. Det senare kan vara en fördel ibland, till exempel för att få fram en riktigt fin och nyansrik himmel. Men en bil i en mycket stark blå nyans kommer då visas i en mer utslätad blå nyans.

De två vanligaste färgrymderna heter Adobe RGB och sRGB. Adobe RGB är en vidare färgrymd och sRGB är en snävare färgrymd.

Vid utskrift på papper från bläckstråleskrivare gäller Adobe RGB och på skärm gäller sRGB. När man skickar in en bild till framkallningslab spelar det ingen roll. Fotopappret har ungefär lika stor färgrymd som sRGB och kommer därmed se ganska lika ut som på skärmen. Framkallningslab brukar dessutom ha en färgprofilsfil som man kan ladda hem. Man kan därefter granska bilden i Photoshop med hjälp av denna profil för att se ungefär hur färgerna kommer bli. Det gör man genom att välja View -> Proof setup -> Custom och därefter som "device to simulate" välja den aktuella profilen.

En färgnyans kan alltid defineras i ett specifikt RGB-värde, exempelvis 15,89,213. Ett och samma RGB-värde kommer se lite olika ut i olika färgrymder. Mörkaste rött heter 255,0,0. Denna färg kommer vara mörkare röd i Adobe RGB eftersom det är en vidare färgrymd och lite ljusare i sRGB som är en snävare färgrymd.

När du öppnar en bild i Camera Raw är den av default definierad i Adobe RGB vilket du absolut bör välja om bilden ska skriva ut bilden själv.

Däremot är det så att om en bild ska användas på en webbsida så är det en fördel att definiera den i sRGB. Det finns annars en risk att webbläsaren ändå utgår från att ditt RGB-värde är sRGB trots att den är Adobe RGB, och varje enskilt RGB-värde kommer då tolkas enligt en annan färgrymd än vad du avsåg när du bildbehandlade bilden. Väljer du sRGB under bildbehandlingen så blir bilden så nära det du ser som möjligt.

Längst ner i Camera Raw finns en informationsrad som anger bland annat färgrymd och upplösning. Där kan du klicka för att ändra värde för färgrymd. Det går också bra att definiera bilden som sRGB senare i Photoshop. Har du inte gjort det tidigare kan du som senast göra det i samband med att du sparar den. Se då till att alternativet "Convert to sRGB" är ikryssat (se upp när du sparar en bild för egen utskrift, så att alternativet "Convert to sRGB" INTE är ikryssat). Dock rekommenderas det att omvandla bilden till sRGB INNAN man förminskar och skärper upp den. I Photoshop kan detta då göras med Edit -> Convert to profile. Men det bästa är nog att göra det redan i Camera Raw.

Vad du ser på din skärm under bildbehandlingen är hela tiden sRGB. En bild i Adobe RGB kommer visas fullt ut i sina nyanser först vid utskriften.

Skärpa

Slutskärpning av en bild är viktigt. Speciellt då du har förminskats bilden kraftigt.

Skärpning innebär att förstärka en kant mellan två ytor med hjälp av en linje. Radie är hur bred denna tillagda kant är. Och amount är hur stark kanten blir.

Ett snabbt och enkelt sätt att skärpa bilden med ganska gott resultat är att välja Filter -> Sharpen -> Smart sharpen.

För bilder till webben brukar man rekommendera en radie på 0,3 - 0,5 px (0,4 blir ofta bra) samt en mängd (amount) på 100-200 % - en annan rekommendation är 70-140 % - titta vilket du tycker ser bäst ut. En bra arbetsordning kan vara att sätta upp amount ganska mycket först, då blir det lättare att sätta en lagom radie. Slutligen drar man ner amount så det känns lagom. Välj Remove Gaussian Blur när du förminskat en bild.

För bilder till utskrift ska du också ta för vana att skärpa bilden. Dessvärre kan du inte se på skärmen exakt hur skärpan på utskriften blir, utan det är bra att pröva sig fram helt enkelt på sin skrivare eller på sitt framkallningslabb. Det är inte ovanligt att bilden ser aningen överskärpt ut på skärmen då det blir lagom på den egna utskriften.

Vid bild för utskrift sätts radie och mängd efter bildens storlek. Välj Image -> Image size, kryssa ur Resample image och skriv aktuellt utskriftsmått i cm. Titta på vilken siffra som visas för upplösning och avrunda till närmaste hundratal, till exempel 300 eller 600. Skruva upp amount till att börja med. Sätt radie till ungefär upplösningens ppi-värde delat med 200, t ex 1,5 px för 300 dpi. Skruva sen ner amount igen. Ju bredare radie ju mindre mängd. Titta vad som ser bra ut och ta sen aningen överskärpt för egen utskrift eftersom skärpan blir mindre vid utskrift. Vid framkallning på fotolab bör du inte överskärpa bilden. Här kan radie 1,2 och mängd 75-175 vara ett riktmärke. Välj Remove Lens Blur.