Fotoinspiration

Marianne Brattberg

Välkommen att ta del av fotografier av Marianne Brattberg.

Tack Marianne för att du delar med dig av dina foton här!

Läs mer om Marianne Brattberg

marianne-01.jpg

Porträtt av min arbetskamrat Jennie. Porträttet taget under en avtackningsfest för en annan arbetskamrat. Jennie försjönk i tankar och jag fick en fin bild. Att fånga människor på bild där utrycket inte blir statiskt och för "uppställt" tycker jag är svårt.

marianne-02.jpg

Jag bara älskar elefanter. Plötsligt kom de bara ut på vägen framför oss. Vem kan motstå en elefantparad snyggt uppställd på rad med rumporna mot oss. Fotot taget i Namibia 2004.

marianne-03.jpg

Är ganska ny på det här med macrofotografering. Detta är dock ett av mina försök att fånga insekter med en känsla i bilden. Även denna bild är tagen i Namibia 2011.

marianne-04.jpg

Här har jag lekt lite med originalet för att kunna lyfta fram känslan av vind som förstärker bilden av väderkvarnen. Jag försöker gärna fota från lite udda vinklar för att ge en extra dimension i bilden.

marianne-05.jpg

Solnedgång från Taffelbergiet i Kapstaden. Har i regel svårt för alla solnedgångsbilder som är snarlika. Jag gillar dock att människorna i förgrunden bildar en linje som lyfter in blicken mot den vackra solen.

marianne-06.jpg

Även tistlar kan vara vackra. Jag gillar strukturen i tisteln och det djup som skapas i bilden.

marianne-07.jpg

Fångade ögonblicket i Gamla stan, Stockholm denna sommar. Bröllopsfotogtaferna kallar jag bilden då den visar två olika metoder att fotografera (fotat av en annan fotograf).

marianne-08.jpg

När jag såg dessa får på en äng utanför Vänersborg så kom jag osökt att tänka på reklamfåret Frank. Kallar bilden Frank och hans cheepy laidies.

marianne-09.jpg

Denna bild tycker jag om eftersom den är klassisk i sin komposition med den vackra Oryxen i fokus. Landskapet i bakgrunden och man kan även ana en annan Oryx i bakgrunden. Foto taget i Namibia 2011.

marianne-10.jpg

Några vackra gamla ekor på Bassholmen i Bohuslän. Jag gillar lugnet och den stilla färgen i bilden. En trygg må bra bild.

marianne-11.jpg

Lek med zebra i HDR. Zebrans teckning gav mig lust att vrida till fotot till mer extrema kontraster och ljus. Gillar att den blev grafisk och nästan självlysande.

marianne-12.jpg

Tittut, denna årsgamla ynglingen tiggde vid vårt bord på ett utecafe i somras.

marianne-13.jpg

På medeltidsmarknaden på Läckö slott i Lidköping såg jag denna ringbrynja och hjälm. Jag valde att konvertera till svartvitt och att vinjettera mörkare i kanten för att få den stämmning av den "mörka" medeltiden. Jag gillar även den mörka sjön i bakgrunden.

marianne-14.jpg

En vinterbild tagen över Vänern hemma i Vänersborg en kall vinterdag. Jag fotar ofta och gärna under vintern då landskapet nästan är svartvitt och färgerna kalla.

marianne-15.jpg

En lek med perspektiven. Sanddynen bakom trädet är flera hundra meter hög och ser ut som en vägg av sand. Färgen på sanden är bedövande vacker i sin rödgula ton. Denna vackra öken finns i Namibia.

Om Marianne Brattberg

Jag fick min första kamera som 10 åring 1972, en Kodak Instamatic i en gul kartong.

Varje gång jag hade använt kameran lade jag ned den i kartongen igen. Jag var så rädd om kameran eftersom jag hade fått höra av mina föräldrar att detta var något alldeles speciellt att ha en instamatic.

Jag fotade mest kompisar och hästar på den tiden. Min första systemkamera köpte jag begagnad av en kille i Göteborg 1982. Fotade mestadels familj och natur.

Sedan föll fotandet i glömska under många år. Förevigade endast barnen, högtider och semestrar. Inget kreativt eller genomtänkt fotograferande alls.

Mitt intresse för fotografering återvaknade egentligen först när jag gjorde min första längre resa i södra afrika år 2000. Köpte en ny systemkamera, dock ej digital. Fotade dia under några år för att sedan gå över till digitalfotografering i mitten av 2000-talet.

Nu är barnen utflugna och jag har återupptagit fotograferandet. Jag är nog allätare när det gäller mina motiv. Tar dock helst bilder i stunden, är dålig på att planera och systematiskt fota min omgivning.

Gillar att fånga ögonblicken som jag ser dem. Har ofta kameraväskan med mig var helst jag går. Den har i mång och mycket fått ersätta min handväska.

Det finns fortfarande mycket att lära men jag älskar varje minut som jag ägnar mig åt att tänka, ta och arbeta med bild.